top of page

User

Nitelikli İş Gücü Alımına Dair Sıkça Sorulan Sorular

Nitelikli İş Gücü Alımına Dair Sıkça Sorulan Sorular

Almanya'da çalışmak mı istiyorsunuz? İşte nitelikli iş gücü alımına dair sıkça sorulan sorular ve yanıtları.

Almanya’da Çalışmak İstiyorum. Vizeye İhtiyacım Var mı?

Evet, Almanya'da çalışabilmek için bir ikamet iznine ihtiyacınız var. Almanya’ya giriş yapmadan önce Türkiye’de ikamet ettiğiniz yere göre yetkili Alman dış temsilciliğine (Büyükelçilik veya Başkonsolosluk) vize başvurusunda bulunmalısınız. Çoğu zaman Federal İş Ajansı (Bundesagentur für Arbeit) tarafından onay verildikten sonra vize verilebilir. Gerekli tüm şartlar yerine getirildiğinde size sınırlı süreli ulusal vize verilecektir. Bu süre içinde Almanya’daki yabancılar dairesi nezdinde uzun süreli ikamet izni başvurusunda bulunmanız gerekir.

Not: Avrupa Birliği ülkeleri, Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve İsviçre vatandaşları serbest dolaşım hakkına sahiptir. Avustralya, Büyük Britanya, İsrail, Japonya, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Yeni Zelanda ve Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları vizesiz giriş yapabilirler.

Nitelikli İş Gücü Ne Anlama Gelmektedir?

Nitelikli iş gücü, meslek eğitimi veya akademik eğitim almış iş gücünü ifade eder. Yabancı ülkelerde alınan eğitimlerin Almanya’da denkliği olması gerekir. Meslek eğitimi almış nitelikli işçilerin en az iki yıl süren mesleki eğitimlerini tamamlamış olmaları gerekiyor. Akademik eğitim almış iş gücünün ise denkliği kabul edilen bir diplomaya sahip olması gerekiyor.

Yasaya Göre Nitelikli İş Gücü Kimlerdir?

Nitelikli iş gücü olarak ikamet izni alabilmek için aşağıdaki şartları sağlamalısınız:

  • Yurt dışında aldığınız diplomanız için Almanya’dan denklik aldıysanız.

  • Size somut bir iş teklifi yapıldıysa. Gelecekteki işvereninizden "Erklärung zum Beschäftigungsverhältnis" formunu doldurmasını isteyin.

  • Meslek icra etme izni aldıysanız veya bu iznin size verileceğine dair teminat aldıysanız.

  • Geçerli pasaport, yeterli gelir gibi genel yabancılar hukuku şartlarını yerine getiriyorsanız.

Yurt Dışında Aldığım Denkliği Kabul Edilen veya Eşdeğer Bir Diplomaya Sahibim. İmkânlarım Nelerdir?

Farklı vize türleriyle ilgili bilgileri buradan öğrenebilirsiniz.

Üniversite Diplomam Yok, Ama Yurt Dışında Meslek Eğitimi Aldım. İmkânlarım Nedir?

Yurt dışında edindiğiniz mesleki eğitimin denkliği kabul edildiyse, nitelikli bir işi icra etmek amacıyla ikamet izni alabilirsiniz. Yardımcılık veya çıraklık eğitimi kapsam dışıdır. İşin nitelikli bir iş olup olmadığını Federal İş Ajansı değerlendirir.

45 veya Üstü Bir Yaştayım. Nitelikli İş Gücü Olarak Almanya’ya Gidebilir Miyim?

Evet, özel koşulları yerine getirmeniz şartıyla gidebilirsiniz. “AB Mavi Kartı” alamıyorsanız ve brüt yıllık maaşınız belli bir sınırın altındaysa, uygun bir emekliliğinizin bulunduğunu ibraz etmelisiniz.

Almanya’da Araştırma Yapmak İstiyorum. Bunun İçin Özel Bir Düzenleme Var mı?

Evet, resmi veya özel bir araştırma kurumuyla bağlantılı bir araştırma çalışmasında yer almak üzere sözleşme imzaladıysanız, araştırmacı olarak ikamet izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Detaylar için Make it in Germany sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bilişim Teknolojileri Sektöründe Sadece Pratikte Edindiğim Mesleki Tecrübem Var. Bu Durumda Almanya’da Çalışabilir Miyim?

Evet, bilişim ve iletişim teknolojileri sektöründe çalıştıysanız niteliklerinizi gösterir belge ibraz etmenize gerek yoktur. Daha fazla bilgi için Make it in Germany IT Specialists sayfasına göz atabilirsiniz.

Çalışma Amaçlı Gidebilmek İçin Başka İmkânlar Var mı?

Evet, nitelikli iş gücü vasfına bakılmaksızın, belirli meslekler için ikamet izni verilebilir. Örneğin şirket yöneticiliği, profesyonel şoförlük, uzman aşçılık gibi meslekler bu kapsama girer. Detaylar için Make it in Germany sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Ailemi Yanımda Götürebilir Miyim?

Evet, nitelikli iş gücünün eşi ve reşit olmayan çocukları aile birleşimi amacıyla vize başvurusunda bulunabilirler. Nitelikli iş gücü vize başvurusu yaparken aile bireyleri de aile birleşimi vize başvurusunu yapabilirler.

Henüz Bir İşveren Bulamadım. Buna Rağmen Almanya’ya Giriş Yapabilir Miyim?

Evet, 01.06.2024 tarihinde yürürlüğe giren “Fırsat Kartı” (Chancenkarte) ile 12 aya kadar Almanya´da kalıp iş arayabilir veya yabancı ülke meslek diplomalarınızın denkliği için gerekli süreci tamamlayabilirsiniz. Detaylar için Make it in Germany sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yabancı Bir Ülkede Meslek Eğitimimi Tamamladım Ancak Henüz Denkliği Tam Olarak Tanınmadı. Ne Yapabilirim?

Yurt dışında aldığınız meslek eğitiminin denkliği tam olarak tanınmadıysa, Almanya’da telafi programlarına katılabilirsiniz. Bu tür intibak programına katılım için 24 aylık ikamet izni mevcuttur ve 3 yıla kadar uzatılabilir.

Almanya’da Mesleki Eğitim Alabilir Miyim?

Evet, Almanya’ya meslek eğitimi almak amacıyla da gidebilirsiniz. Eğitime hazırlık amacıyla veya meslekle bağlantılı bir dil kursuna da katılabilirsiniz. Eğitim sırasında haftada 20 saate kadar çalışmak mümkündür.

Almanya’da Yükseköğrenim Görmek İstiyorsam Nelere Dikkat Etmeliyim?

Almanya’da yükseköğrenime başlamak veya dil kursu gibi yükseköğrenime hazırlık niteliğindeki eğitime katılmak da mümkündür. Öğrenimle birlikte yılda 140 gün çalışmaya izin verilmektedir. Üniversite aramak amacıyla da 9 aya kadar Almanya’da kalabilirsiniz.

Hızlandırılmış Nitelikli İş Gücü Süreci Nedir?

Bir işveren bulduysanız, gelecekte çalışacağınız bölgedeki yabancılar dairesi nezdinde hızlandırılmış nitelikli iş gücü sürecine başvurabilirsiniz. Yabancılar dairesi işvereninize danışmanlık yapar ve yurt dışından aldığınız yetkinliklerin tanınması için başvuruda destek olur. Bu sürecin ücreti 411 Avro’dur. Başvuru sırasında gerekli belgeler ve detaylar için yetkili dış temsilciliklerin internet sayfasına bakabilirsiniz.

Anahtar Kelimeler: nitelikli iş gücü, Almanya vizesi, çalışma izni, Almanya'da çalışma, nitelikli işçi göçü, Almanya oturma izni, Almanya'da araştırma, bilişim teknolojileri, aile birleşimi, fırsat kartı, mesleki eğitim, yükseköğrenim.

bottom of page